Domain Name System یا به اختصار DNS که در فارسی به معنای سیستم نام دامنه است. DNS یکی از پایه ها و بخش های مهم دنیای اینترنت است که ما در طول روز بارها و بارها با آن سروکار داریم.
به زبان ساده تر می توان گفت DNS دفترچه تلفن اینترنت است. تیم سرورجت در این مقاله سعی بر این داشته، مفهوم و کارایی DNS را معرفی کند پس تا انتهای مقاله همراه سرورجت باشید.
DNS چیست و چگونه عمل می کند ؟
همانطور که گفتیم DNS دقیقا عملکردی شبیه دفترچه تلفن دارد. دقیقا همانطور که در دفترچه تلفن شماره ها را برای رهایی از حفظ کردنشان یادداشت می کنید. به همین ترتیب در دنیای اینترنت زمانی که شما قصد باز کردن وب سایتی را دارید، مرورگر ها از DNS ثبت شده بر روی دامنه ی آن وب سایت آدرس IP آن را پیدا و وب سایت مورد نظرتان را نمایش می دهند.
به عنوان مثال زمانی که شما قصد باز کردن وب سایت serverjet.ir را داشته باشید بعد از وارد کردن نام دامنه، مرورگر شما به کمک DNS تنظیم شده بر روی آدرس دامنه آدرس درخواست IP وب سایت را ارسال می کند و پس از دریافت IP سایت برای شما بارگذاری می شود و شما قادر به دیدن وب سایت می شوید.
تاریخچه ی DNS
در اوایل پیدایش اینترنت، برای دسترسی به سایت ها تنها دانستن آدرس IP آنها کافی بود. بدلیل تعداد کم وب سایت ها شناسایی آنها بسیار کار آسانی بود.
ولی با گذشت زمان و با پیشرفت کردن اینترنت و افزایش چشمگیر وب سایت ها دیگر امکان فراگیری IP همه ی وب سایت ها نبود. علاوه بر اینها آدرس آی پی ها سخت بودند و حفظ کردن آنها سخت تر می شد.
بنابراین اولین بار فردی به نام الیزابت فینلر فایلی به نام host.txt را که حاوی آدرس آی پی و نام وب سایت بود را ایجاد کرد. پس از آن پل مک پتریس توانست سیستمی برای تبدیل IP ها به آدرسی ساده تر و قابل فهم برای سیستم ها ایجاد کند که اساس کار DNS از اینجا شکل گرفت.
DNS server چیست ؟
حال که با مفهوم DNS آشنا شدید می رسیم به مفهوم DNS server. DNS سرور در واقع یک دیتابیس است که محل حفظ آدرس ها و نام های IP وب سایت ها است و وظیفه ی تبدیل نام دامنه به IP و بالعکس را بر عهده دارد.
هنگامی که شما درخواست بازدید از یه سایت را از طریق نوشتن نام دامنه ارسال می کنید درخواست شما به DNS سرور ارسال و پس از پردازش آن به شما پاسخ ارسال می شود که در نهایت شما می توانید وارد سایت شوید.
یقینا در دنیای دامین و هاست مهم ترین چیزی که می شود نام برد سرویس DNS می باشد. DNS سرور ها در شرکت های هاستینگ موجود هستند. DNS سرور های موجود در این شرکت ها به یکدگیر متصل هستند. یعنی فقط کافیست با خرید و ثبت دامنه و اضافه کردن آن به DNS سرور بعد از گذشت یک الی دو روز با باقی DNSهای سراسر جهان هماهنگ شوید.
DNS چگونه کار می کند؟
اگر بخواهیم کمی مو شکافانه تر عملکرد DNS را مورد بررسی قرار دهیم. باید بگوییم وقتی که شما نام دامنه ی مورد نظرتان را در مرورگر وارد می کنید ابتدا مرورگر به حافظه ی کش خود رجوع می کند، اگر آی پی مورد نظر وجود داشته باشد از همان استفاده کرده و وب سایت را به شما نشان می دهد. اما اگر نتواند آی پی را پیدا کند دنبال سرور های DNS می گردد.
که در این حین ممکن است حتی از DNS های محلی نیز عبور کند و جوابی دریافت نکند. که در این صورت مجبور می شود وارد DNS سرور های گسترده تر مانند 8.8.8.8 گوگل شود. تمام این فرایند در کمتر از چند ثانیه صورت می گیرد و اگر موفق به پیدا کردن آی پی مورد نظر نشد پیام خطا را ارسال می کند.
در صورت لود کردن صفحه ی وب سایت مورد نظر یعنی آدرس آی پی آن را پیدا کرده و توانسته به سرور مد نظر وصل شود و تبادل اطلاعات انجام دهد.
رکورد های DNS
رکود های DNS را می توان به عنوان نقشه ی راهی برای سرور DNS معرفی کرد. این نقشه ها به سرور های DNS این کمک را می کند که هر آدرس IP برای کدام یک از دامنه های بستر وب است و چگونه می توان درخواست های دسترسی ارسالی آن را مدیریت کرد. به عبارت دیگر این رکورد ها مسولیت حفظ و نگهداری اطلاعات ضروری در مورد دامنه ها و تبدیل آن به IP را بر عهده دارد.
رکورد های متفاوتی برای کمک به سرور DNSها وجود دارد که در اینجا ما تعدادی از مهم ترین آنها را شرح می دهیم :
رکورد A :
یکی از ساده ترین و پایه ای ترین رکورد های موجود در DNS رکورد A است. این رکورد که مخفف کلمه ی “Address” می باشد وظیفه ی برقراری اتصال میان آدرس های دامنه به یک IP را دارد.
نکته ی حائز اهمیت که باید به آن توجه داشته باشید این است که رکورد های A فقط در بر دارنده آدرس های IPv4 هستند.
رکورد AAAA :
این رکورد دقیقا مانند رکورد A است. با این تفاوت که به جای نگه داشتن IPv4 یک دامنه IPv6 را نگهداری می کند.
رکورد CNAME :
ساب دامین های وب سایت ها دارای سوابقی هستند که به دامنه اصلی آن وب سایت اشاره می کند. این سوابق در CNAME ذخیره می شوند. CNAME فقط به دامنه اشاره می کند و حاوی آدرس IP نیست.
رکورد txt :
برای جلوگیری از اسپم شدن ایمیل ها می توان از این رکورد استفاده کنید.
سخن پایانی :
در این مقاله سعی کردیم که با مفهوم DNS بیشتر آشنا شوید زیرا یکی از چالش هایی که ممکن است با آن روبه رو شوید چالش مدیریت DNS است. به همین دلیل دانستن بخش های مختلف آن از اهمیت زیادی برخوردار است.